torstai 8. joulukuuta 2011

Kimppaostoksena mehiläispesän hunajasaalis?

Olin tänään mukana ProAgrian järjestämässä ruokaketjun päättäjien visiopäivässä. Paikallisuus, avoimuus, vastuullisuus ja vuorovaikutus olivat usein käytettyjä sanoja kuvaamaan vaatimuksia tämän päivän elintarviketuotantoon.

Yhtenä esimerkkinä tällaisesta toiminnasta käytettiin kumppanuusmaataloutta, josta puhui mm. Johanna Mäkelä. Kumppanuustuotannossa kuluttajat esimerkiksi palkkaavat viljelijän, joka hoitaa tuotannon, ja kuluttajat saavat vastineeksi ruokaa, jonka alkuperän varmasti tietävät.

Tämän pohjalta heitin oman loppupuheenvuoroni yhteydessä kommentin, että tätähän voisin lähteä kehittelemään mehiläishoidon parissa.

Hunajapesän sadon voisi kaupata jo ennen kesää esimerkiksi työ- tai kaveriporukalle. He sitoutuisivat maksamaan tietyn kilohinnan. Samalla he varmistaisivat, että saavat hunajaa haluamaltaan tuottajalta ja voisivat tutustua tiiviimmin mehiläistalouteen.

Tuottaja saisi varmat asiakkaat, mikä osaltaan kannustaisi panostamaan hyvään hunajantuotantoon.

Innostuisikohan joku kokeilemaan? Tarvittaisiin siis mehiläistenhoitaja ja vastapuolelle pieni kuluttajaporukka, joka olisi valmis ostamaan noin 50 kiloa hunajaa.

Minun näkökulmastani olisi ainakin hauska seurata, miten tällainen hunajakumppanuus toimisi ja millaisia ajatuksia se mukanaolevissa herättäisi. Ei tämä varmaan suuren mittakaavan toimintaa tule olemaan, mutta ainakin toisi vuorovaikutusta hunajantuottajan ja loppukäyttäjien välille.

5 kommenttia:

  1. Olisipa mielenkiintoista! Ruokapiirit voisivat olla ainakin innostuneita yhteistyökumppaneita – meillä Haagassa esimerkiksi on mukana 70 perhettä, siitä luulisi löytyvän ostajia 50 kilolle hunajaakin.
    Kiva, kun aloit blogata täällä, mielenkiintoisia juttuja!

    VastaaPoista
  2. Laura, hienoa kuulla, että voisi olla kiinnostusta. Voisin pk-seudun mehiläishoitajia tavatessani kysellä, innostuisiko joku kauppaamaan tällä tavalla tuotteitaan. 70 perhettä on sen verran iso määrä, että yhden hunajapesän sadon luulisi menevän hyvin kaupaksi.

    Mutta otan vaikka sitten teihin Haagaan yhteyttä, jos joku hunajantuottaja ilmoittautuu vapaaehtoiseksi.

    VastaaPoista
  3. Hyvä! Meille on nytkin tullut hunajaa yhdeltä helsinkiläistuottajalta, mutta mitään isompia sopimuksia ei ole. Tuollainen CSA-tyyppinen malli on monin tavoin kiinnostava.

    VastaaPoista
  4. Hei Laura ja Mari,

    Olen se helsinkiläinen tuottaja, joka teille haagaan on toimittanut hunajaa ja mielelläni voin teidän kanssa toteuttaa tuollaista mallia.
    Soitellaan tästä ja jutellaan lisää.

    T:Jarmo

    P.S. Mari, jos haluat tutustua mehiläisten hoidon käytäntöön, niin minulla on puistolassa pesiä ja voit hyvin tulla mukaan tarhakäynneille.

    Laita viestiä, jos asia kiinnostaa

    VastaaPoista
  5. Hei Jarmo, mainiota! Minun pitikin ottaa Lauraan yhteyttä ja kysyä, kuka on nykyinen hunajantuottaja. Mutta selvisihän se tätäkin kautta. Näin Mehiläishoitajain liiton edustajana haluan toki seurata, miten projekti etenee ja sitten vaikka kertoa muillekin esimerkkinä.

    Mieluusti tulen tarhakäynnille, palataan siihenkin.

    VastaaPoista