maanantai 9. tammikuuta 2012

Punertava sipulipiirakka

Mitä tehdä, kun taloudessa on punaviinin jämät, jota ei haluta juoda eikä heittää viemäriin? Luonnollisesti neste käytetään ruuanlaittoon. Tällä kertaa kohteena oli sipulipiirakka.

Sipulipiirakka on mielestäni mainio kasvispiiras, johon löytyy erilaisia reseptejä. Sipuli on edullinen ja helposti aina saatavilla oleva raaka-aine. Hunajan pehmentää ja pyöristää sopivasti sipulin makua.

Muokkailin punaviinimarinoidun sipulipiirakan ohjeen vastaamaan omaa tarvettani (eli mm. jätin pekonit pois). Olisin mielelläni kokeillut valmista ruisperunapakastetaikinaa pohjaksi, mutta sitä ei lähikaupasta tähään hätään löytynyt. Niinpä tein tavallisen, suolaisen piirakkapohjan. Ensi kerralla pitää tehdä vähän runsaampi pohja ja jättää se hieman paksummaksi.

Täytteen valmistuksessa työläin vaihe taitaa olla sipulien kuoriminen ja pilkkominen. Siksi kannattaa valita kookkaita sipuleita.

Piirakan valmistaminen vie (paistoaika mukaanluettuna) reilun tunnin. Lisäksi piirakan kannattaisi antaa vetäytyä ja jäähtyä jonkin aikaa, jos vain malttaa. Minä en oikein piirakkanälässäni malttanut, mutta onneksi piirakkaa jäi vielä seuraavaankin päivään ja se maistui hyvältä myös lämmitettynä.

Piirakan rinnalla voi tarjota salaattia. Minä sekoittelin avokadosta ja minitomaateista pienen salaatin, jolle tein kastikkeen balsamicosta, öljystä, sitruunamehusta, hunajasta, pippurista ja suolasta.

Pohja:

130 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
ripaus suolaa

Sekoita pehmeä voi ja jauhot keskenään. Lisää vesi ja suola. Sekoita tasaiseksi. Painele vuokaan ja laita vuoka jääkaappiin.
Täyte
900 g sipulia (+ öljyä)
3 valkosipulinkynttä
2,5 dl punaviiniä
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
1-2 tl kuivattua timjamia
1 rkl hunajaa
2 dl maitoa
2 kananmunaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria
2 dl juustoraastetta
 
Kuori, halkaise ja viipaloi sipulit. Hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyssä. Sekoita joukkoon viini, sitruunanmehu, suola ja timjami.
Hauduta kannen alla noin 5 minuuttia ja lopuksi ilman kantta niin, että ylimääräinen neste haihtuu. Mausta hunajalla. Anna jäähtyä.
Levitä täyte pohjan päälle ja paista 200 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.
Sekoita muna, maito, mausteet ja juustoraaste keskenään ja levitä tasaisesti täytteen päälle. Kypsennä uunin ylätasolla vielä 15 minuuttia.

1 kommentti:

  1. Tämä kuulostaa niin ihanalta että on pakko kokeilla. Ylipäätänsä hunaja ja juurekset, sipuli, valkosipuli tai esim kesäkurpitsat sopii aivan taivaallisen hyvin yhteen vaikka kevyesti kuullotettuna ruoan lisäkkeenä.

    VastaaPoista