torstai 26. tammikuuta 2012

Tuliaisena kenno- ja akaasiahunajaa Georgiasta

Ystäväni Karri toi Georgian reissultaan minulle hunajavalikoiman. Kaksi lasipurkillista paikallista hunajaa, joista toinen on lempeän tuoksuista ja makuista juoksevaa akaasiahunajaa. Toinen, vuoristohunajana mainittu, on vielä avaamatta.

Lisäksi hunajapakkauksessa oli mukana kennohunajaa (kennohunajan pakkaus vasemmalla, itse kennohunajaa pilkottaa purkkien takana). Suomessa kennohunaja on varsin harvinaista: jotkut tarhaajat sitäkin myyvät, mutta perushunajaan verrattuna kennohunajan rooli on marginaalinen. Monissa muissa maissa kennohunaja on arkisempaa.

Kennohunajaa pidetään "aidoimpana" hunajana, sillä se on alkuperäisessä hunajakennossa, mehiläisten tekemällä vahalla päällystettynä ja siis ilman ihmisten suorittamia käsittelyjä. Joidenkin näkemysten mukaan kennohunaja on tämän aitoutensa vuoksi myös kaikkein terveellisintä.

Esimerkiksi Kallion shamaani hehkuttaa hunajaa ja erityisesti kennohunajaa blogissaan:

"Oikea hunaja on mehiläisten taideteos <3 Kennohunaja on niin kaunis itsessään ja siitä ei ole suodatettu mitään hyvyyttä pois. [- - -] Tästä inspiroituneena suosittelen poikkeamaan lähimmällä mehiläistilalla ja hankkimaan kaikkea mitä sieltä saa ja tietenkin uskomattoman edullisesti."

Kennohunajaa voi pureskella

Maistoimme tietysti kennohunajaa uteliaina. Kennostoa voi pureskella kuin purukumia, ja sen voi nielaista, mutta toki voi jättää nielemättä. Hunajan maku tässä georgialaisversiossa oli hyvin samanlainen kuin perushunajassa. Tietysti kennohunajaa voi murtaa palasen vaikka teehen.

Tällä viikolla maistoin suomalaista kennohunajaa, jossa oli mielestäni vähemmän vahaa ja enemmän hunajaa kuin georgialaisessa. Ei siis tarvinnut jauhaa samalla tavalla.

Jotenkin tuntuu siltä, että myös jatkossa saan hunajatuliaisia eri puolilta maailmaa. Mikäs sen mukavampaa kuin välillä tutkailla, miltä hunajat jossain toisaalla maistuvat.

Mukana myös ötökkä

Akaasiahunajapurkissa odotti pieni yllätys. Mukaan oli päätynyt pieni, musta ötökkä. Suomalaisessa hunajassa kyseessä olisi iso laatuvirhe, mutta en nyt turhan tarkka ole georgialaistuotteen kohdalla.

Ja kuten kuvasta voi erottaa, niin vuoristohunaja oli kerrostunut  purkkiin. Yleensä se johtuu hunajan käsittelyvirheestä, mutta ei varsinaisesti huononna hunajan laatua. Sekoittamalla sisällön pitäisi olla täysin käyttökelpoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti