maanantai 5. maaliskuuta 2012

Hunajaa haavoihin ja huuliherpekseen

Tuttavani Ulla viestitti viime viikolla Hunajan Facebook-sivulla:

"Terveyskirjasto.fi ehdottaa yskänrokon hoitoon hunaja- tai mehiläisvaha-pohjaisia voiteita. Sivusto väittää niiden olevan, jopa lääkevoiteita tehokkaampia. Tämä oli uusi ja TODELLA kiva tieto. Nyt kun vielä tietäisi mistä tällaisia tuotteita saa haltuunsa, vai lavelenko huuleeni hunajaa? ;)"


Hunaja ja erilaisten haavojen hoito on kiinnostava aihe, jota on jonkin verran tutkittu. Mikään ei siis estä sivelemästä vaikka pelkkää hunajaa huulessa olevaan rakkulaan, mutta vaivottomampi ja oletettavasti tehokkaampi ratkaisu on huulirasva, joka sisältää myös mm. mehiläisvahaa.

Listasin Ullalle muutamia suomalaisia nettikauppoja, joista tällaisia tuotteita voi löytää:

- Hunajapilvin huulivoiteet
- Heinäholman mehiläistarhan nettikauppa
- Korpiahon huulivoiteet
- Hunajalähde, huulivoide

Varmasti tekijöitä ja kauppoja on lisää, joten niistä ja mahdollisista omista kokemuksista saa vinkata kommentteihin.

Koska kyseessä eivät ole lääkemäiset tuotteet, niin mitään tehoja ei voida varmasti luvata. Mutta toisaalta huulivoiteet eivät sisällä myöskään mitään tujakoita kemikaaleja.

Itse kärsin huuliherpeksestä säännöllisesti, mutta en ole vielä hoksannut kokeilla hunajaa. Jos tuttu tykytys tuntuu tänä keväänä, niin sitten otan taatusti hunajan testiin.

Hunajaa palovammaan

Sain pienen palovamman ranteeseeni viikko sitten sunnuntaina. Käytin sitä pikaisesti kylmän vesisuihkun alla, mutta unohdin tehdä heti oleellisen ihmiskokeen eli laittaa hunajaa vamman päälle.

Muistin asian vasta tunteja myöhemmin. Silloin oli jo hieman myöhäistä, mutta sivelin silti hunajaa vamman päälle yöksi. Laastarin laitoin päälle siksi, että hunajaan tarttuu nöyhtää ja hunaja myös helposti tarttuu tekstiileihin.

Sen verran apua hunajahoidosta taisi olla, ettei vamma muuttunut rakkulaksi asti. Kuvassa näkyy tilanne torstaina, jolloin normaalisti tuollainen palovamma olisi voinut olla rakkulavaiheessa. 

Ensi kerralla koetan muistaa aloittaa hunajahoidon heti. Näitä pieniä palovammoja tulee itselleni useamman kerran vuodessa, joten kovin vakavasti en niihin ole jaksanut suhtautua, mutta ei haittaisi, jos hunajalla rakkulat jäisivät kokonaan pois.

Hunajavalmisteet käytössä myös joissakin sairaaloissa

Hunajaa sisältäviä voiteita myydään myös lemmikkien haavojen hoitoon. Mutta on tuotteita tietysti myös ihmisille.

Hesarin jutussa (2007) kerrotaan sairaaloiden hyödyntävän hunajapohjaisia valmisteita haavojen hoidossa:

"Vanhastaan hunajaa on levitetty auringon polttamalle iholle. Hunajaa käytetään myös haavanhoitoon muutamissa suomalaissakin sairaaloissa. Yksi käyttäjistä on mahakirurgian ylilääkäri Jyrki Kössi Päijät-Hämeen keskussairaalasta Lahdesta.

Hän teki väitöskirjansa sokereista haavanhoidossa.

"Hunaja on hyvä etenkin vaikeasti parantuvissa, tulehtuneissa haavoissa. Se puhdistaa haavan kuolleesta kudoksesta", Kössi kertoo.

Hunajan entsyymit hajottavat kuollutta kudosta, ja osmoottisen vaikutuksensa avulla hunaja imee haavanestettä itseensä.

Sokerit saavat solut uudistumaan ja todennäköisesti aktivoivat parantavia soluja.

"Hunaja on tavallinen haavanhoitokeino etenkin kehitysmaissa. Parasta on käsittelemätön hunaja."

Sairaalan hunaja on erityinen lääketehtaan valmiste. Sitä on saatavissa joko pastana tai juoksevana, jolloin se voidaan ruiskuttaa haavaan. Sitä voidaan käyttää myös rasvasiteen tapaisena siteenä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti