torstai 7. kesäkuuta 2012

Herkutellen kesän läpi: laventeli-hunajakakku

Viikonloppu lähenee, joten tässäpä jälleen yksi kesäinen jälkiruokaherkku. Ostin pari viikkoa sitten hetken mielijohteesta parvekkeelleni laventeliruukun. Tietysti joku muu ei niin makea mauste olisi ruuanlaitossa käyttökelposempi, mutta kun tuo tuoksui niin hyvälle ja oli niin kauniskin. Mietin tovin, mihin kaikkeen laventelia voisi käyttää, kunnes muistin sen olevan hyvä kakun makeuttaja. Löysin Nami-Namin blogista virolaisen hunajakakun ohjeen ja muokkasin ohjetta tähän tarpeeseen sopivaksi senkin mukaan, mitä täytettä kaapistani löysin. Hunaja ja laventeli yhdessä tekivät kakusta tosi makean ja mielestäni sopivat hyvin yhteen!

Kakku katosi parempiin suihin ennen kuvan ottoa, mutta onneksi laventelia ja hunajaa on vielä jäljellä toiseen kertaan.
Laventeli-hunajakakku marjahillolla 

4 munaa
2 dl sokeria
1 dl hunajaa
1,5 tl ruokasoodaa
2 oksaa laventelia
6 dl vehnäjauhoja

Täytteeseen

2-3 oksaa laventelia
1 dl kermaa laventelin keittämiseen
2 dl kermaa vaahdoksi
225 g mascarpone -juustoa
150 g ranskankermaa
marjahilloa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 maustemitta vaniljaa
mehua kakkukerrosten kostutukseen

Kiehauta täytteeseen tulevat laventelit kermassa ja nosta kattila jäähtymään. Vatkaa munat vaahdoksi. Kuumenna hunaja ja sokeri laventelin oksien kanssa kattilassa melkein kiehuvaksi. Sokeri ei hunajaseoksessa tule niin polttavan kuumaksi kuin itsekseen. Laventelinoksan voi noukkia pois, mutta varo kuumaa seosta.

Laventelin oksa antaa hunaja-sokeriseokselle uutta makua.


Lisää kohta osa kananmunavaahdosta sokeriseokseen kovasti vatkaten. Lisää sitten kananmuna-sokeriseoksen loppuihin kananmuniin. Tällä järjestyksellä pyrin välttämään hunajan jähmettyminen ennen kuin se oli seoksessa. Lisää sooda ja jauhot koko ajan sekoittaen.

Taikina on kovin tahmaista, mutta mielestäni siitä ei tarvinnutkaan muotoilla kuvankaunista kakkua vaan täytettä ja päällistä voikin sitten laittaa enemmän. Jauhon käyttö auttaa tietenkin muotoilussa. Tee taikinasta ohuita (n. sentin paksuisia) pyöreitä kakkupohjan kokoisia levyjä leivinpeperille. Paista 225 asteessa n. 5 minuuttia, siten että pohja saa juuri ja juuri väriä. Pohjia tulee paksuudesta riippuen muutama, joten hyvin saa kerroskakun aikaan.

Vaahdota täytettä varten kerma ja sekoita se mascarpone -juuston sekä ranskankerman kanssa.(Ranskankerman voi jättää pois, mikäli haluaa keventää) Lisää seokseen vanilja, hunaja sekä jäähtynyt laventelikerma (nouki sitä ennen laventelin oksat pois kermasta).

Kostuta kakkupohjat mehulla. Kasaa kakku kasaamalla päällekkäin pohja, marjahilloa ja kermavaahto-mascarponeseos. Viimeisestä kakkupohjasta tulee kakun kansi. Kakun voi koristella miten haluaa, mutta päätin heittää simppelisti päälle kermaa, hilloa ja hunajaa sekä koristella sen aidoilla laventelinoksilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti