torstai 2. toukokuuta 2013

Mehiläiset vetivät pidemmän korren EU:ssa - neonikotinoidit käyttökieltoon

EU:ssa äänestettiin maanantaina neonikotinoidien kieltämisestä. Kolme ainetta (klotianidiini, imidaklopridi ja tiametoksaami) kiellettiin. Kielto tulee voimaan komission toimesta, koska itse äänestyksessä ei saatu määräenemmistöä puolesta tai vastaan. Suomi äänesti asiassa tyhjää.

Se, että mehiläiset menivät kasvinsuojeluainejättien edelle, on suuri juttu. Vaikka päivittäin kehunkin, kuinka hyödyllisiä mehiläiset ovat, on hienoa, että niiden arvo on tunnustettu tänä keväänä näin suuresti EU-tasolla.

Mehiläistutkimusta tarvitaan

Suomen Mehiläishoitajain Liitto toivoo, että mehiläistutkimusta ja torjunta-ainetutkimuksia (sis. neonikotinoidit) jatkettaisiin aktiivisesti. Miksikö, jos kerran aineet jo kiellettiin? Kyseessä on tällä hetkellä väliaikainen kahden vuoden kielto, tulevaisuus voi tuoda tullessaan taas jotain muuta.

Jatkoa seurannee, aineiden kielto koskee vasta osaa aineista. Seuraavaksi tarkastellaan varmaankin asetamipridi ja tiaklopridi, neonikotinoideja nekin.

Käyttökielto sisältää pitkän listan mehiläisille houkuttelevia kasveja. Kasvihuonetuotanto ja siementuotanto ovat poikkeus. Suomessa vastustusta ja suurinta huolta aiheutti se, miten kielto vaikuttaa rypsinviljelyyn. Euroopassa suurimmat vaikutukset näkyvät luultavasti maissin, auringonkukan ja rapsin tuotannossa.

Pellolla pörisee kiellosta huolimatta

Neonikotinoidien käyttökielto astuu voimaan tämän vuoden joulukuussa. Mutta.
Aina on se kuuluisa mutta. Vaikka kolme ainetta nyt kiellettiin, ei se kaikkea ratkaise. On tuolla ulkona moni muukin uhka mehiläisille. Kesän tullen täytyy kiinnittää jälleen huomio siihen, mitä siellä pellolla todella tapahtuu. "Turvallinenkin" aine on vaarallinen, jos sitä käyttää huolimattomasti. Kasvinsuojelutoimenpiteissä tulee huomioida pölyttäjät paremmin - ruiskutuksia ei tule tehdä päiväsaikaan eikä koskaan kukkivalle kasville. Pakkausmerkintöjä tulee noudattaa huolella.

Onneksi Tukes on jo kiinnittänyt tähän asiaan jo huomiota ja kasvinsuojeluainepakkauksiin ollaan tekemässä selkeämpiä, ajanmukaisia ohjeita pölyttäjien turvaamiseksi.

Kiinnostus mehiläisiä ja pölyttäjien hyvinvointia kohtaa on ollut viime aikoina valtavaa! On upeaa, että ihmiset ovat olleet niin aktiivisia mehiläisten ja muiden pölyttäjien puolesta. Toivottavasti kelit alkavat suosia hyönteisiä pian. Talven pesäkuolemista vielä lyhyesti, että tällä hetkellä pesiä on kuollut vähintään keskimääräisesti. Talvitappiot ovat yleisesti noin 15 %, mutta vielä ei tiedetä tarkalleen, mikä on lopullinen tilanne tänä vuonna. Mutta ei talvi ainakaan normaalia helpompi ollut.

Nyt toivotaan paljon siitepölyä ja mettä mehiläisille, jotta pesät vahvistuisivat vauhdilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti