perjantai 16. elokuuta 2013

Hunaja siirtyy linkouksen kautta kohti purkitusta

"Olin linkoamassa", sanoo moni hunajantuottaja näinä päivinä, kun heidän kanssaan juttelee puhelimessa.

Hunajantuotannossa linkoaminen on se vaihe, kun hunaja poistetaan kennoista. Linkoamiseen on erilaisia välineita: pienehkön hunajamäärän jaksaa käsitellä käsikäyttöisellä lingolla, vähän isommassa auttaa moottori ja suuret erät hoidetaan järeämmän kokoluokan laitteistossa. 

Sopivasti olin keskiviikkona mukana Mustialassa, jossa on Hämeen ammatti-instituutti järjestää mm. mehiläistarhaajan ammattitutkinnon opiskelua. Siellä linkoomossa pyörivät iso ja vähän pienempi linko.

Hunaja pyritään linkoamaan pian sen jälkeen, kun kehät on noudettu pesistä. Esimerkiksi rypsihunaja kiteytyy niin nopeasti, että jos sitä ei lingota heti, niin se kiteytyy kiinni kennoihin.


Ennen linkoamista hunajakennoista poistetaan
mehiläisten tekemä vahakansi.
 Kuorinta tehdään esimerkiksi kuorimahaarukalla.
Kuorinnan jälkeen kennot asetetaan linkoon. Pyörivän
lingon keskipakoisvoima irrottaa hunajan kakuista.
 

Mustialassa oli myös järeämmän kokoluokan kuorinta-
ja linkouskalustoa. Tämä laite hoitaa kerralla
lukuisten kakkujen kuorintaa ja linkousta, mutta vaatii
tietysti ihmistyötäkin.


Lingotussa hunajassa on pieniä roskia ja vahahiukkasia.
Sen vuoksi hunaja voidaan esimerkiksi valuttaa siivilän läpi.
Puhdistettu hunaja voidaan vielä vaivata,
jotta saadaan pehmeää ja hienokiteistä hunajaa. Vaivaus
vie useita päiviä.

Mustialan hunajaa pakataan
kauniisiin lasipurkkeihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti