tiistai 20. elokuuta 2013

Kesäkurpitsa-vuohenjuustopiiras sopii elokuun iltoihin

Vuohenjuusto ja hunaja ovat tainneet yhdistyä  tässä blogissa jo useammassa reseptissä. Mutta minkäs sille voi, että ne ovat niin mainio pari. Tällä kertaa mukaan mahtuu myös kesäkurpitsa.

Leivoin piirakan Glorian Ruoka & Viini -lehden (4/2013) ohjeella. Näyttävän näköinen kasvispiiras on herkullinen, mutta valmistaminen ei tapahdu ihan pikaisesti: piirakka on syöntikunnossa noin pari tuntia leipomisen aloittamisen jälkeen.

Itselläni ei ollut tuoreita yrttejä, mutta tuskin piiras erityisemmin tästä kärsi, ja vuohenjuustoakin oli vähemmän kuin ohjeessa.

Juustohöylää kannattaa taivutella, jos sillä on leikattu aiemmin vain ohuita juustosiivuja. Kesäkurpitsaviipaleissa saa olla ronskimmin paksuutta.

Kesäkurpitsa-vuohenjuustopiiras

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
125g kylmää voita tai margariinia
1 tl valkoviinietikkaa
2 rkl kylmää vettä

Täyte:

500g kesäkurpitsaa
2 tl suolaa
250g chevre-vuohenjuustoa
1 dl kermaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
1-2rkl sitruunatimjamia TAI
tavallista timjamia ja ½ tl raastettua sitruunan kuorta
TAI kuivattua timjamia ja tilkka sitruunamehua

Pinnalle:
2 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä

Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää joukkoon kuutioitu kylmä voi ja nypi taikinaksi. Lisää vesi ja etikka. Tee taikinasta pallo ja kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa puolisen tuntia.

Pese ja kuivaa kesäkurpitsa. Poista kannat ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi pitkittäin esim. juustohöylällä. Levitä viipaleet leivinpaperin päälle ja ripottele suolaa päälle. Anna itkettyä 30min.

Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 26 cm). Kaulitse taikina pyöreäksi levyksi ja nosta kaulimen avulla vuokaan tai painele taikina suoraan vuokaan. Painele varoen vuoan pohjalle ja nosta myös muutama sentti reunoille. (Voit laittaa myös leivinpaperin vuokaan, jolloin piirasta voi helpommin siirtää kypsänä toiselle lautaselle.)

Murustele vuohenjuusto kulhoon ja sekoita joukkoon kerma ja pippuri. Irrota timjamin lehdet ja sekoita joukkoon tai ripota kuivattu timjami. Levitä juustotäyte pohjalle ja tasoita. Pyyhi suola pois kesäkurpitsa viipaleilta ja lado limittäin vuokaan juustotäytteen pinnalle.

Valuta juokseva tai pehmeä hunaja ja oliiviöljy pinnalle. Paista piirasta 200 asteessa noin 40-50 minuuttia, kunnes piirakka saa hieman väriä ja pohja on kypsä. Tarjoile lämpimänä.

Tällä kertaa leipomukseni jopa näytti lähes samanlaiselta
kuin alkuperäisessä ohjeessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti