keskiviikko 4. kesäkuuta 2014

Kesän ensimmäisiä hunajasatoja on päästy jo maistelemaan

Etelä-Suomessa mehiläispesiin on jo kertynyt valmista hunajaa niin, että tarhaajat ovat päässeet maistelemaan ensimmäisiä hunajasatoja.

Koska alkukesän ja keskikesän kukkivat mesikasvit eivät ole samoja, niin myös alkukesän hunaja eroaa loppukesän hunajasta.

Nyt pesistä on siis voinut saada esimerkiksi voikukkahunajaa, jos sää ja luonto ovat olleet suosiollisia. Kari Koivulehto (Hunajakirja 2007, 154) kuvailee voikukkahunajaa tuoksultaan pistäväksi ja maultaan kirpeän raikkaaksi, karamellimaiseksi, vahamaiseksi ja äiteläksi. Voikukkahunja on väriltään keltaista.

Viime vuonna mehiläistarhauksen aloittanut, Lohjan Saukkolassa asuva Jouni Jaakkola kuvailee omaa tuoretta hunajaansa:

"Ohutta, lähes vihertävänkeltaista ja hienoaromista. Se on kerätty pellonpientareilla kasvaneista pajuista ja kesantopeltojen kauneimmista voikukista."

Eikös kuulosta houkuttelevalta! 


Jouni Jaakkola nauttii tänä vuonna ensimmäistä kertaa
omasta alkukesän hunajasta.
Hunaja sai nimekseen Saukkolan Aikainen.
(Kuva: Jouni Jaakkola)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti